Suriname beschikt over grote hoeveelheden drinkwater van goede kwaliteit, terwijl andere landen kampen met schaarste. Export van deze natuurlijke hulpbron is daarom een interessante nieuwe inkomstenbron, zo stelde Bouterse. Hij ging tijdens zijn speech uitgebreid in op de gunstige ontwikkeling van de economie. ,,Het is zeer bemoedigend op te merken, dat het vertrouwen in onze economie, zowel nationaal als internationaal, groeiende is. Suriname mag zich tot een van de weinige landen in de wereld rekenen die in 2011 consequent een verhoogde waardering voor zijn macro-economisch beleid heeft verworven’’, aldus Bouterse.
De goede economische prestatie is voor een groot deel te danken aan de opbrengsten uit de natuurlijke hulpbronnen zoals olie en goud. Zo maakte het staatsbedrijf Staatsolie eind 2011 bekend een record bruto omzet van 796 miljoen dollar (ruim 614 miljoen euro) te hebben gerealiseerd en een winst voor belasting van 450 miljoen dollar (347 miljoen euro) . De staatskas profiteert van deze goede prestaties; de afdracht steeg tot ongeveer 300 miljoen dollar (231,5 miljoen euro), 49 procent meer dan in 2010.
Spaarfonds
Na olie is goud de tweede belangrijke inkomstenbron voor Suriname. De Centrale Bank maakte bekend dat het Canadese bedrijf IAMGOLD in 2011 ruim 115 miljoen dollar (88,7 miljoen euro) aan royalties heeft overgemaakt.
Hoewel de Surinaamse economie op dit moment zeer wel vaart met de inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen, wil de regering zich indekken voor slechtere tijden. Daarom wordt nog deze maand een zogenaamd ‘Interim Sovereign Wealth Fund’ opgericht met een startbedrag van 20 miljoen dollar (15,4 miljoen euro) . ,,Dit stabilisatie- en spaarfonds zal ons als natie in staat moeten stellen om tijden van tegenspoed te kunnen overbruggen’’, aldus Bouterse. Suriname fungeert het komende half jaar als voorzitter van de Caricom, het economisch samenwerkingsverband in het Caribisch gebied. Bouterse ziet dit als een goede kans om Suriname te profileren in de rest van de wereld en zo de aandacht te trekken voor deontwikkelingsmogelijkheden in Caribische regio, en vooral die in Suriname.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl